Tunta- azaz andoki szárított krumpli.
Az Andok egyedi klímájának köszönhetően a nyers krumplit heteken keresztül éjszaka fagyasztják és nappal szárítják. A végeredmény egy szárított fehér krumplifajta, amit számos ételhez fel lehet használni.
A krumpli éveken keresztül eláll és eközben megőrzi a benne lévő tápanyagot. Az Andokban ez nagyon fontos, hiszen a termés nem minden évben egyforma, így az inségesebb időkben volt táplálék forrásuk az Inkáknak.
Miért olyan fontos a tunta?- hiszen magas szénhidrát és ásványi anyag tartalma miatt fontos tápláléknak számít mai napig az Andokban.
A mai forradalmi étrendek egyre kevesebb szénhidrát fogyasztására buzdítanak, de nagyon fontos az is, hogy a szénhidrát mennyire van feldolgozva, finomítva.
A régészek által feltárt településeken mai napig találnak ezzel a tartósítási eljárással megmaradt krumpli és kukoricafajtákat.
Felhasználás:
A krumplit főzik levesekbe, pörköltekhez vagy tradicionális andoki ételekhez.
Elkészítés előtt fontos legalább 1 ájszakán át áztatni.